Menu Sluiten

De invloed van je familiesysteem op jouw functioneren

Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen (gezin van herkomst) waarin we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, meegenomen. Deze (beperkende) patronen kom je in het huidige leven vaak weer tegen binnen nieuwe systemen, bijvoorbeeld in een partner relatie of op het werk (in relatie tot de leidinggevende of een collega).

De bedenker van familieopstellingen, Bert Hellinger, ontdekte dat het mogelijk is om oude pijn en onbegrepen reactiepatronen te ontrafelen (zonder alle betrokkenen er zelf bij te halen) door het fysiek opstellen in de ruimte van willekeurige personen. Er worden hierbij 4 basis principes gehanteerd te weten;

  1. Binding: iedereen heeft recht op een plek in het systeem
  2. Ordening: alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar
  3. Geven en nemen: geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn
  4. Erkenning: het erkennen van dat wat er is

Als door welke omstandigheden dan ook één van de basisprincipes binnen het familiesysteem of in de context van werk verstoord raakt, ontstaat er een nieuwe (verstoorde) dynamiek binnen het systeem.

Ik werk met individuele opstellingen, deze zijn minimaal even effectief als opstellingen in groepen. Dezelfde thema’s kunnen uitgewerkt worden, alleen de manier van werken is anders. Een individuele opstelling vindt namelijk plaats bij mij in de praktijk. En we doen het samen. Jij en ik, niemand anders.